Tempat Melancong Malaysia

Tempat Melancong di Malaysia, Taman Negara

Tempat Melancong di Dalam Malaysia, Taman Negara

Taman Negara di Pahang, Malaysia adalah antara destinasi tempat melancong di Malaysia. Ia terkenal sebagai pusat ekopelancongan yang popular di Malaysia. Sejak beberapa tahun kebelakangan ini, pengurusan mereka menjadi semakin kompleks sebagai peningkatan bilangan pelawat, kemudahan terhad dan perubahan dalam persekitaran semula jadi.

Taman Negara di Pahang, Malaysia yang merupakan kawasan yang dilindungi kepentingan antarabangsa seperti yang ditunjukkan dalam penyenaraiannya sebagai Persatuan Tapak Warisan Asia Tenggara (ASEAN) (DWNP, 1987).

Bukit Teresek

Penjejakan di Bukit Teresek sesuai untuk mereka yang benar-benar suka alam semula jadi dan suka menjelajah jauh, kembali ke ekspedisi alam. Trek ini semua berjalan kaki dengan banyak orang yang anda akan mengalami jejak ke Bukit Teresek dibahagikan kepada kategori yang merupakan bahagian yang rata dan langkah.

Anda akan memulakan perjalanan anda dari bahagian rata yang tidak jauh dari sungai. Dari puncak Bukit Teresek pemandangan panorama ke dataran rendah utara dan bukit ke gunung tinggi di tengah taman. Sungai di bawahnya adalah Gunung Tahan dan Gunung Perlis (1280m). Pandangan Gua Besar di Lembah Keniam juga pada hari-hari yang jelas dapat melihat puncak Gunung Tahan 2187m puncak tertinggi di semenanjung malaysia

Taman Negara telah ditubuhkan pada 1938/1939 sebagai Taman Negara Raja George V. Ia diisytiharkan untuk pemuliharaan sebagai kawasan perlindungan pada tahun 1939 dan menjadi Taman Negara utama Malaysia dan yang terbesar di negara ini, dan mempunyai reputasi sebagai hutan hujan tropika tertua di dunia di dunia.

Taman Negara Pahang adalah yang terbesar di 2,477km2. Taman Negara Pahang terletak di tengah-tengah Semenanjung Malaysia di negeri Pahang. Pelancong boleh mengakses Taman Negara dengan tanah atau air, kerana perjalanan udara tidak tersedia. Dengan ketinggian 2,187 meter di atas paras laut, ia dianggap sebagai gunung tertinggi di Semenanjung Malaysia.

Orang Asli Bateq

Pusat penginapan pelancong berkonsepkan etnik dan kehidupan Orang Asli iaitu Batek Jungle Hut di Kampung Dedari. Batek Jungle Hut menjadi pilihan pelancong kerana kunjungan ke situ membolehkan mereka mengenali budaya dan kesenian Orang Asli yang masih mengamalkan konsep kehidupan yang berpindah randah dan masih tradisional.

Hutan hujan tropika membuatkan kehidupan budaya orang asli kini kian menular dalam pelancongan. Pelancong yang hadir akan menginap di pondok kayu hutan hasil usaha penduduk Orang Asli di samping berpeluang berinteraksi dengan lebih dekat dan memahami senario budaya etnik Batek.

Pintu masuk Kuala Tahan adalah tarikan paling popular berbanding Sungai Relau, Kuala Koh dan Tanjung Mentong. Penginapan mudah didapati di Taman Negara Pahang. Dari kemudahan gaya resort yang selesa, gaya tinggal di rumah untuk khemah khemah di pelbagai tempat perkhemahan.

Penginapan murah juga boleh didapati di Taman Negara Pahang. Di sini menawarkan banyak aktiviti pengembaraan dan tidak dapat dilupakan

Tapak Perkhemahan

Terdapat tapak perkhemahan yang terkenal bahawa pelancong boleh membina khemah mereka dan aktiviti dan tarikan lain di dalam taman negara adalah menonton burung, semalaman dalam satu pemerhatian hidupan liar petualangan seperti jejak Tanah dalam Alam yang gua Kepayang dan Kumbang Sembunyikan.

Perkhemahan adalah untuk berkemah yang gemar. 3 jam perjalanan dari ibu pejabat taman atau 30 minit perjalanan bot. Berkhemah di persekitaran liar dan kurang aktiviti manusia juga boleh belajar hidup bertahan di dalam hutan. Tiada apa-apa di sana, tiada tandas, tiada restoran tetapi dengan pemandangan sungai yang indah.

Seribu ikan tetapi sukar untuk melihatnya sebagai warna kulit mereka sama seperti sungai. Ini juga merupakan tempat berenang yang hebat, tolak arus yang kuat. Untuk memastikan keselamatan, anda adalah nasihat untuk menyewa bot untuk bermalam. Mana-mana kecemasan, boleh dipindahkan dengan segera.

Resort di Taman Negara

Salah satu resort di Taman Negara adalah AsiaCamp Resort. Resort ini menawarkan penginapan jenis chalet kayu yang ekslusif dan privasi. Ia terletak di Kuala Tahan beresebelahan kedai orang kampung. Lokasi nya yang strategik menyebabkan ia menjadi pilihan kepada mereka yang ingin melancong ke Taman Negara. Kelebihan pakej taman negara di AsiaCamp Resort:
✅Percutian yang berbentuk pelajaran dan pengajaran. Ada guide yang akan story telling kepada keluarga tuan/puan.
✅Parking kereta tuan/puan percuma. Kenderaan ke tempat aktiviti pun percuma.
✅kereta selamat. Tuan/puan parking di tempat yang tidak pernah banjir.
✅ kawasan resort luas. View tingkap dari atas nampak Taman Negara dan berkabus di waktu pagi

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *