Artical, National Park ( Taman Negara Kuala Tahan )

Keterujaan Rapid Shooting di Taman Negara

Aktiviti yang paling wajib untuk semua pengunjung cuba ketika bercuti di Taman Negara pastilah aktiviti rapid shooting!

Rapid shooting ini adalah aktiviti lasak meredah tujuh jenis jeram yang berada di sepanjang Sungai Tembeling di Taman Negara dengan menaiki bot panjang tradisional. Antara jeram-jeram yang akan anda redahi adalah Jeram Abai, Jeram Nusa, Jeram Teras, Jeram Panjang dan banyak lagi.

Rapid Shooting @ National Park

Kebiasaannya aktiviti rapid shooting ini akan dilakukan di sebelah petang dimana anda dapat menghilangkan rasa penat setelah seharian melakukan aktiviti berjalan di dalam hutan, melalui titian kanopi dan juga mendaki Bukit Teresek. Perjalanan meredah tujuh jeram ini mengambil masa sekitar 45 minit hingga 1 jam.

Keseronokan aktiviti rapid shooting ini adalah di bahagian dimana anda akan sentiasa disimbahi air dari kiri dan kanan anda ketika bot sedang laju meredah melawan arus jeram-jeram ini. Kemeriahan suasana lagi bertambah apabila jurupandu bot anda saling berlumba dengan bot di sebelah. Bot yang sedang bergerak laju dan terumbang-ambing ke kiri dan ke kanan pasti akan membuatkan anda terjerit-jerit dan ketawa tidak berhenti.

Sebelum anda ke sini untuk melakukan aktiviti rapid shooting, pastikan anda membuat persiapan seperti berikut:-

1. Pakaikan telefon bimbit anda dengan sarung kalis air atau bawa kamera tahan lasak kalis air seperti GoPro.

2. Tidak perlu membawa banyak barang dan pakai beg galas yang kalis air juga.

3. Pakai pakaian yang memudahkan anda untuk bergerak dan bebas untuk sedia untuk dibasahi air sungai yang segar.

4. Tidak perlu memakai kasut sukan atau kasut yang berat dan menyerap air. Memadai memakai selipar atau sandal supaya mudah bergerak.

5. Bersedia untuk basah kuyup!

Bagi mendapatkan pengalaman dilambung gelombang air sungai dari tujuh jeram ini, anda perlu menyewa bot dengan harga RM2,300.00 bagi sebuah bot bersama maksimum 12 orang termasuk seorang jurupandu dan pembantunya.

Waktu yang lebih menyeronokkan untuk rapid shooting ini adalah ketika air sungai sedang pasang atau naik. Air sungai yang melambung bot anda pasti membuatkan anda ingin menjerit gembira sambil mendakap tiang bot ataupun berpaut di bahu kawan sebelah seeratnya!

Disinilah lokasi terakhir rapid shooting di perkampungan orang asli bateq negiretto

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *